7 inch singles van Gelderse bands (1960-1979)

Popmuziek in Gelderland kent zijn oorsprong eind jaren '50, wanneer Jan Dokter en Ben Scheurs uit Doetinchem The Two Rascals oprichten. De dubbelstemmige zanglijnen over de akoestische gitaar brengen hen zelfs naar de beatclubs van Liverpool. Maar ook in Arnhem, Nijmegen, Doesburg en Apeldoorn wordt in de jaren '60 al professioneel muziek gemaakt, denk daarbij aan The Moan, The Sound Magics en Maddoxs. Bands die vanaf vandaag terug te vinden zijn op de playlist van Where The Bands Are.

The Sound Magics (Doesburg)
The Sound MagicsLeden: Peter Deken, Henk Alfrink, R. van Waegenigh, Frederik Klomp
De band debuuteert in 1963 met de instrumentale single Foot Tapper op Discofoon. The Sound Magics stappen over naar Philips, waar zij twee singles uitbrengen. In februari 1966 verschijnt Don’t You Remember/When I Meet Her en een jaar later komt Whatever You Do/Just For You uit.

Maddoxs (Apeldoorn)
leden: Luc Messelink, Jerry Quelle, Cees Terwel, Henk Ter Horst, Hans Lindeboom
De band is opgericht in 1964 en speelt met grote regelmaat in Duitsland. In 1967 wordt de band korte tijd versterkt met Jos Velthuizen, die later naar Flavium gaat. In 1968 neemt Maddoxs in Gelsenkirchen de single Searching/Never Realized op. De band speelt onder meer in het voorprogramma van John Mayall, Buffoons en Cuby & The Blizzards.

The Mods (Nijmegen)
leden: Peter Joosten, Ben Maas, Joop van Kesteren, Jo van Dam, Johan Linders
In oktober 1966 verschijnt Moef Ga Ga/Land of 1000 Dances bij platenmaatschappij Philips.

The DukesThe Dukes (Arnhem)
leden: Joop van de Plas, Wim Heynman, Ed Holshuysen, Jan v/d Werff
Van The Dukes uit Arnhem verschijnen tussen 1966 en 1968 vier singles voor het Decca label. Met Friday On My Mind scoort de band een hit, maar de opvolger Blue Revelations/Join-In haalt in 1968 de hitlijst niet. Het is hun laatste single bij Decca.

The Counts (Nijmegen)
The Countsleden: Lucas Nijkamp, Theo Driessen, Willy Eyhout, Joop van Kesteren
In de tweede helft van de jaren ’60 neemt de band twee singles op. De eerste verschijnt bij Polydor en ondanks dat de single geen succes is, tekent The Counts een contract bij Philips. In december 1967 komt I Should Be Better Off Without You/Stay With Me uit.  Een doorbraak blijft uit en de band verandert zijn naam in Count en gaat door tot 1969.

Flavium (Apeldoorn)
leden: Anne Geert Bonder, Eric Bagchus, Hans Driesten, Peter Beemsterboer
Flavium wordt opgericht in 1969, met dan nog Michiel Goedkoop als zanger. Hij wordt echter al snel vervangen door Hans Driesten. Het eerste album van de band verschijnt pas in 1975: Bad Luck. Twee jaar later brengt Flavium bij Ivory Tower de eerste single uit: Come On/Dealin’. Een jaar later volgt Save Me From Sorrow/Easy Lovin’, waarna de band overstapt naar Polydor. Hun eerste single daar is Rock ’n Roll In Your Car/I’ll Be No Fool No More.

(The) Moan (Arnhem)
The Moanleden: Herman Brood, Jaap van Eyk, Alfons Haket, Alan McFarlane, Sjoerd v/d Duim
Het repertoire van The Moan, dat in 1969 door Herman Brood wordt opgericht, bestaat vooral uit rhythm & blues. De band kan in de beginperiode vooral rekenen op belangstelling uit Duitsland. In november 1967 verschijnt de eerste single Everyday Is Just The Same/Flowers Everywhere bij Philips. In juni 1969 verschijnt de opvolger: Drinking Too Much/Chocolate Sue, waarna de band begin jaren ’70 naar Polydor verhuist.

Octopus (Doetinchem)
Octopusleden: Jan Rietman, Hans Vrolijks, Nico Groen
Pianist Jan Rietman maakt zijn eerste opnamen boven een delicatessenwinkel in de Hamburgerstraat in Doetinchem. In 1972 neemthij samen met bassist Hans Vrolijks en drummer Nico Groen het nummer Bubblegum Sinfony op in de Soundpush Studio in Blaricum. De single wordt uitgebracht op het Lowland label.

Quinta (Doetinchem)
leden: Willem Lijbers, Peter Groeskamp, John Kessels, Harry Wensink
Waar veel bands zich midden jaren ’70 op symfonische rock richten, gaat Quinta voor (semi) akoestische folk. De band kiest daarbij vooral voor eigen nummers, waaronder het door John Kessels geschreven Just A Feeling, dat in mei 1975 wordt opgenomen in de Mirasound Studio in Wijhe. In hetzelfde jaar staat Quinta samen met Threshold (Bert Heerink, Dick & Paul Kemper en Jan Mourik) en Normaal in Amphion tijdens het eerste popfestival in Doetinchem.

Spikes (Doetinchem)
leden: Willem Lijbers, Peter Bekking, John Kessels, Sylvia Sars, Ronald Buytekant, Wil Elissen.
Na het uiteenvallen van Quinta vormen zanger Willem Lijbers en bassist John Kessels de band Spikes. In de TAM Studio in Oosterhout nemen zij in november 1979 onder leiding van Ad Snoeren een demo op. Take Away is een van de nummers die op de in eigen beheer uitgebrachte tape staat.

Squad (Doetinchem)
leden: Willem Meurs, Jan Kolkman, Dick Kemper, Willem te Voortwis, André Groen
In de Stable Studio van Roel Toering neemt Squad uit Doetinchem in 1978 een demo op. Een van de nummers op de cassette, die in eigen beheer wordt uitgegeven, is Round As A Circle. De productie is in handen van Dick Kemper.

Panty (Doetinchem)
leden: Eric Sloot, Clarita Sloot, Gerard Lurvink, Richard Holterman, Walter van de Kemp
Met een mix van eigen nummers en covers zet Panty zich eind jaren ’70 in de Achterhoek behoorlijk op de kaart. Het succes van de band leidt tot een opname in de Arnhemse Stable Studio, waar het door Eric Sloot geschreven Grizzly wordt opgenomen. Het nummer wordt opgenomen op het door door Quinte BV uitgegeven verzamelalbum A Maiden Effort en levert Panty een optreden in VARA’s Popkrant op.

The Curse (Doetinchem)
leden: René van Leijenhorst, Ron van Dulmen, Sjaak de Ruiter, Henk Wentink
De band gaat kort na te zijn opgericht de studio in om een demo op te nemen. Op de titelloze cassette uit 1979 staat ook Her Lover. Eigenaar Roel Toering van de Stable Studio in Arnhem is onder de indruk van de band en stuurt de cassette naar Paradiso. The Curse wordt uitgenodigd voor de wekelijkse new wave-avond ‘Woensdag Gehaktdag’. Door het onberekenbare gedrag van zanger Van Leijenhorst, die steeds vaker niet op komt dagen, besluit de band in 1980 om te stoppen.

bronnen:
Popmuziek in Doetinchem, uitgave van Stichting Staring Instituut.
Nederbeat Dutch Nuggets (Hunter Music).

 

 

Top