Janna live bij A12 Onderweg

Met bijna 13.000 plays binnen 14 dagen heeft Janna een stevige entree in de Gelderse muziekwereld gemaakt. De 17-jarige Achterhoekse lacht het weg: “Ik maak muziek voor mijn plezier.” Ze heeft vooralsnog geen andere ambitie dan haar eigen nummers schrijven, af en toe blijven optreden en doorstromen naar het VWO.

Het feit dat de demo-versie van I Don’t Know überhaupt op Spotify terecht is gekomen, heeft dan ook alles te maken met dat diploma. “Officieel was het voor een schoolproject. In HAVO-4 en 5 moet je een profielwerkstuk maken en mijn onderwerp was ‘wat komt er kijken bij het maken en het uitbrengen van een song’. Samen met een klasgenootje heb ik veel onderzoek gedaan, ben in studio’s geweest en heb muzikanten geïnterviewd.”

Bij het project hoort ook een onderzoek en daarvoor nam Janna een door haar zelf geschreven nummer. “We hebben het samen uitgewerkt en zijn via via bij een kleine studio uitgekomen en hebben het daar opgenomen.”

Met het daadwerkelijk uitbrengen van het nummer is Janna in eerste instantie wat terughoudend, maar nu het eenmaal online staat is ze blij verrast. “Het is totaal niet wat ik verwacht had en ik denk ook niet dat mijn muziekdocent dit ook niet heeft verwacht, dus hij zal wel trots zijn.”

Janna tijdens de Dag vd Achterhoekse PopmuziekBreed repertoire
Voor wie het geluk heeft gehad om in de afgelopen maanden een van de optredens van Janna te zien, komt het succes niet onverwacht. Ze staat en zingt zelfverzekerd en schijnbaar achteloos put ze uit een breed repertoire van eigen nummers en klassieke popsongs.

“Er was wel wat muziek in huis, maar muziek was helemaal niets voor mij. Dat is pas twee of drie jaar geleden ontstaan, dus ik ben niet iemand die al sinds zij kan praten aan het zingen is. Helemaal niet.” De musical in groep 8, gevolgd door de muziekavonden op haar middelbare school zette haar aan het denken. “Ik kreeg reacties van ‘je hebt een mooie stem’ en dan op een gegeven moment word je daar zelfverzekerd door en zo is dat gegaan.”

Zij haalt de gitaar, die nog in de hoek ligt van de mislukte lessen toen zij 9 was, weer tevoorschijn en begint met het schrijven van eigen nummers. “Het komt bij mij als ik ga zitten en ik voel echt iets, dan kan ik het opschrijven en dat gaat dan ook meestal binnen 10 minuten.”

Talent
Op de vraag of zij zelf vindt dat ze talent heeft, lacht ze eerst, knikt dan bevestigend en zegt: “Ik denk, als muzikant weet je wel waar je toe in staat bent en ik vind het gewoon wel iets moois dat je je eigen liedjes kan schrijven. Ik denk dat dat best bijzonder is.”

En dat geldt ook voor haar stijl, of liever het gemak waarmee ze tussen de verschillende stijlen schakelt. Soms typisch singer-songwriter, dan weer wat bluesy, of het schuurt tegen jazz aan. “Ik ben zelf nog aan het experimenten met wat voor muziek ik nou eigenlijk leuk vind en ik vind op dit moment nog heel veel leuk.”

foto's: Sandra Vriese en Paul Snelders.

Top